vrijwilliger aan het werk

Voorwaarden

Wij zijn blij met iedereen die ons wil helpen door vrijwilligerswerk te doen in het weeshuis en proberen daarom niet teveel eisen te stellen.

Het belang van de kinderen staat echter voorop en daarom vragen wij je wel aan een paar voorwaarden te voldoen.

Minimum periode: 2 maanden

Wij vragen van vrijwilligers of ze minimaal 2 maanden beschikbaar willen zijn om in het weeshuis te werken. Dit doen we deels voor de kinderen, en deels voor jezelf.

Uit eigen ervaring weten wij dat het veel te kort is om maar 4 of 6 weken in het weeshuis te helpen. Je hebt net de taal een beetje onder de knie en leert de kinderen net een beetje kennen (en zij jou), als je alweer weg moet.

Daarnaast geeft het de kinderen wat meer rust. Ze krijgen toch al veel te maken met het komen en gaan van vrijwilligers en dit wil ik het liefst zo minimaal mogelijk houden.

Tot slot: hoe langer je blijft, hoe meer je je motivatie en enthousiasme laat zien, hoe meer dit gewaardeerd zal worden. Door de tía's (de vrouwen die het weeshuis runnen) en door de kinderen.

Basisniveau Spaans

In Arequipa spreken niet veel mensen Engels. Ook in het weeshuis wordt alleen Spaans gesproken. De directrice, je contactpersoon daar, spreekt wel een beetje Engels, maar zij is de enige. Daarom is het zeer wenselijk dat je ten minste een beetje Spaans kunt.

Maar bovenal maakt het je tijd als vrijwilliger veel leuker en makkelijker als je Spaans kunt. Dan begrijp je de kinderen beter, en zij jou, je weet wat ze nodig hebben als ze je iets vragen en je kunt ze dan beter helpen. Je kunt leuker met ze spelen, je kunt de peuters zelf stimuleren bij het leren van woordjes, en als je ergens over twijfelt kun je dit makkelijk vragen aan één van de lokale vrijwilligsters. Kortom: het is zeker een aanrader om van tevoren Spaans te leren.

Kun je nog geen Spaans of zou je je Spaans graag verbeteren voor je aan de slag gaat in het weeshuis? Lees dan hier meer over de mogelijkheden voor het nemen van Spaanse lessen.

VOG en gedragscode

Tot slot nemen wij het feit dat je met jonge kinderen werkt heel serieus, en doen wij er alles aan om de inpact van jouw aanwezigheid op hun leven zo klein mogelijk te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk voor ons is

Daarom vragen we aan alle vrijwilligers ook het volgende: 

  • vrijwilligers dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen (dit kan binnenkort gratis via ons)
  • vrijwilligers dienen deze gedragscode te ondertekenen