vrijwilligster sonia met kinderen

De vrijwilligers van Luz Alba

In tegenstelling tot veel weeshuizen draait Luz Alba helemaal op vrijwilligers.

De oprichtster

Luz Alba is opgericht en werd de eerste 5 jaren gerund door één hele bijzondere, sterke vrouw: Lilia Flores Rojas. Deze Peruaanse weduwe heeft het hele project min of meer in haar eentje van de grond gekregen, met hulp van een overkoepelende hulporganisatie uit Peru en twee andere enthousiaste vrouwen. Wegens gezondheidsredenen heeft Lilia haar taken helaas per 1 januari 2012 neer moeten leggen.

De huidige directie

Op dit moment wordt het weeshuis gerund door Carina, de nieuwe directrice. Zij is Argentijnse en zet zich ten minste tot eind 2013 100% in voor het weeshuis. Zij wordt gesteund door een lokaal bestuur dat bestaat uit een voorzitter (Edgar), penningmeester (Sonia, één van de lokale vrijwilligsters die in het weeshuis woont), secretaris en overige bestuursleden. Waar Carina de dagelijkse leiding heeft over het weeshuis, de kinderen en vrijwilligers, neemt het bestuur de meer administratieve taken op zich.

Lokale vrijwilligers (tíos en tías)

Carina runt het weeshuis samen met andere lokale vrouwen. Een aantal van hen woont daadwerkelijk in het weeshuis, de andere vrouwen wonen dichtbij. Allemaal werken ze 24 uur per dag, 7 dagen in de week en bijna 365 dagen per jaar in het weeshuis, voor de kinderen. Soms is er hulp van andere Peruaanse vrouwen die een paar maanden in het weeshuis komen wonen en werken. Ook zijn er diverse mannen en vrouwen die af en toe een steentje bij komen dragen met allerlei klusjes.

Niemand krijgt hiervoor betaald. Deze vrouwen en mannen zien hun hulp als missiewerk en doen dit vanuit hun geloofsovertuiging. Maar ook dan is het heel bijzonder om te zien hoe hard zij werken en hoe zij al hun tijd opofferen voor de kindjes.

Hulp van buitenlandse vrijwilligers

Zelfs al zijn er op sommige momenten 5 of 6 Peruaanse vrouwen werkzaam, dan nog redden zij de zorg voor al deze kinderen niet alleen. Gelukkig krijgen ze veel hulp van buitenlandse vrijwilligers die voor een periode van minstens 4 weken Luz Alba komen versterken.

Lijkt dit jou wat? Lees dan meer over de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in dit weeshuis.